Catalunya olé!


Eipä meitä kuopiolaisia ole liiemmin etnisillä ravintoloilla hemmoteltu. Varsinkin, jos on tehnyt mieli ”hiukan parempaa” ulkomaanruokaa, on sitä pitänyt lähteä muualta etsimään. Sen tähden mielessä aina läikähtää lämpimästi kun tietää Viinijuhlien alkavan ja sen myötä Mustan Lampaan tarjoavan Viinijuhlien kohdemaata kunnioittavan menun. Ja millaisen menun! Jos ei Viinijuhlista muuten niin kovasti innostukaan, niin tämänvuotinen Katalonian menu on pistämätön syy kantaa kortensa kekoon juhlahumuun osallistumisessa.

Confattua mustekalaa escabéche
Alkuruoaksi tarjottava confattua mustekalaa escabéche maistui juuri siltä pitääkin; samassa paketissa meren suolaisuutta, auringon lämpöä ja kutkuttavaa eksotiikkaa. Pienen pienet mustekalat yhdessä sitruunasahramin, fenkolin, tomaatin sekä persiljapyreen ja escabéche-majoneesin kanssa hivelevät makuhermoja, ja vievät ajatukset Barcelonan kujien ravintoloihin. Kuin bonusraitana tästä alkupalasta nauttivat myös silmät, sillä annos on keltaisen, oranssin, violetin ja vihreiden sävyjensä pilkuttamana kaunis kuin kukka.

Pääruokana tarjottava ylikypsä Iberico-possunposki sulaa suuhun. Vaikket tunnustautuisi erityiseksi sianlihan ystäväksi, nyt kannattaa tehdä ennakkoluuloton makumatka. Iberico-possu on vapaana laiduntava espanjalainen alkuperäisrotu. Sen erittäin murean ja marmoroituneen lihan salaisuus lienee tammenterhoissa, joita se pääasiassa ravinnokseen nauttii. Maistamassani annoksessa haarukka upposi possunposkeen kuin kuuma veitsi voihin. Se kai kertoo jo jotakin.

Myös lihan kanssa tarjottavat lisäkkeet olivat kekseliäitä. Munakoisokaviaari antoi lihalle sopivasti tukea, ja lisukkeena olleet fenkoli, sipuli ja Romesco-kastike kruunasivat maut.

Iberico-possunposkea
Väliruokana tarjottiin itseoikeutetusti sangriasorbetti ja jälkiruokana mansikoita, vaahdotettua tummaa suklaata ja basilikasorbettia. Jälkiruoan päälle kaadettu viini (Agusti Tottellon Solid) on mielenkiintoinen tuttavuus, joka jännästi hyytelöityy. Menun viinipaketti on muutenkin mielenkiintoinen, kaksi kuivaa cavaa sekä katalonialainen 5 rypäleen orgaaninen punaviini. Tämän nautinnon jälkeen voi Espanjanmatkaa siirtää vielä hiukan tuonnemmaksi!

Possunposken valmistaminen kotikeittiössä on hiukan haasteellista, ellei nyt sitten satu omistamaan vakumoituja raaka-aineita alhaisessa lämpötilassa kypsentävää sous vide -laitetta. Lisäksi Ibericon poskea ei Kuopiosta juuri ole saataville. Jos sitä haluaa hankkia, on suunnattava esimerkiksi Helsinkiin Hakaniemen halliin ja siellä Reinin Lihaan, jonka valikoimaan pakasteposki kuuluu.

Jesse Hachmann
Mustan Lampaan uuden keittiömestarin Jesse Hachmannin mukaan kotikeittiössä pääsee melko hyvään lopputulokseen Kotimaisella possunposkella. Se kannattaa laittaa pataan, perään hiukan lientä ja kasviksia - ja pata 100-asteiseen uuniin noin 4-7 tunniksi riippuen posken koosta. Kotimaista possunposkea kannattaa kysellä esimerkiksi Savo-Karjalan Lihan myymälästä tai kauppahallista.

Munakoisokaviaari on helppo lisuke poskelle. Kun patasi on ollut uunissa noin kaksi tuntia, laita sen vierelle laakea astia jossa on huuhtelemasi munakoiso. Annan munakoison olla uunissa lihan kypsymisen loppuajasta noin 2 tuntia. Sinä aikana se kypsyy ja pehmenee sisältä. Kuori jäähtynyt munakoiso, nosta sisus kattilaan ja lisää hiukan valkosipulia, hienonnettua salottisipulia, suolaa ja pippuria. Kiehauta ja tarjoa posken lisäkkeenä salaatin kera.

Buen provecho eli hyvää ruokahalua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italian tuliaisia

Asia on pihvi

Ikoninen ravintola Musta Lammas on 40-vuotias!