Keittiövieraana Heikki Liekola
Heikki Liekola |
Aiemmin työurallaan Liekola
työskenteli Kämpissä, jossa samaan aikaan paiski hommia myös Simo Raatikainen,
nykyinen Mustan Lampaan keittiömestari. Ystävyys on hieno asia, ja mikä parasta,
miesten yhteistyö tuo nyt Liekolan vierailulle Mustaan Lampaaseen. Meillä
kuopiolaisilla onkin nyt mahtava tilaisuus päästä maistamaan Liekolan Mustalle
Lampaalle räätälöimää menua helmikuun 15. ja 16. päivä. Ihana idea viikonlopun
huipennukseksi.
Viiden ruokalajin menu
pitää sisällään mm. kampasimpukoita, karitsatartaria, Utsjoen poroa, Peltolan
Blueta sekä suklaisen jälkiruoan. Apukeittäjällä oli ilo ja kunnia käydä
testaamassa menu jo etukäteen Helsingissä. Herkkua alusta loppuun, voin
lämpimästi suositella!
Kampasimpukkaa ja piparjuurilunta à la Heikki Liekola
1 tuore kampasimpukka syöjää kohti
TAI
2–3 ohutta viipaletta tuoretta, raakaa lohta syöjää kohti
ripaus suolaatilkka oliiviöljyä
muutama tillinoksa
Perunamysli
noin 1 perunalastu syöjää kohti (esim. Kartanon)
Piparjuurilumi
3dl vettä
1tl suola
2rkl perunajauho
5cm pala kuorittua piparjuurta
2dl crème fraîche
Tillikerma
1 ruukku tilliä
1/2 tl suolaa
1dl rypsiöljyä
1dl kuohukermaa
- Leikkaa simpukanlihat neljään osaan. Mausta palat suolalla ja oliiviöljyllä. Nosta jokaiselle lautaselle neljä simpukanpalaa. Koristele ne tillillä.
- Aloita piparjuurilumella, joka tulee tehdä päivää ennen tarjoilua.
- Mittaa vesi, suola ja perunajauho kattilaan ja sekoita, kunnes perunajauho sekoittuu veteen. Tarkista ettei jauho jää paakuiksi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos pulpahtaa, siirrä kiisseli pois levyltä. Jäähdytä välillä sekoitellen. Pilko piparjuuri pienemmäksi tai raasta se. Laita tehosekoittimeen kiisseli ja piparjuuri. Sekoita hetki täydellä teholla. Sekoita joukkoon crème fraîche. Kumoa seos pakastusrasiaan ja pakasta.
- Tillikermaa varten keitä tilliä 5minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Nosta tilli jääveteen jäähtymään. Purista kuivaksi, levitä leivinpaperoidulle pelille ohuelti ja jätä yöksi huoneenlämpöön kuivumaan. Seuraavana päivänä sekoita kuivunut tilli ja öljy sauvasekoittimella tai tehosekoittimella vihreäksi öljyksi. Sekoita 2 ruokalusikallista öljyä kermaan.
- Murustele perunalastut myslin oloiseksi. Jos käytät itse tehtyjä perunalastuja, niin mausta ne suolalla.
- Kokoa annos:
- Ripottele perunamysli lautasille osittain simpukanlihojen päälle.
- Raasta pakastetusta piparjuurikiisselipalasta raastimen hienommalla terällä lunta ja nosta sitä simpukanlihojen rinnalle lautasille. Jos raastat lumen valmiiksi jo etukäteen, säilytä se rasiassa pakastimessa.
- Viimeistele annokset ruokalusikallisella tillikermaa.
Vielä pari sanaa hyvästä kahvista
Mustan Lampaan kahvi
muuten valmistetaan nykyään Chemex -kahvinsuodattimella. Laatukahvi mitataan suodattimeen
tarkkaan, ja valmistus tapahtuu asiakkaan pöydässä. Kaunis kannu valuttaa
hienoaromisen kahvin muutamassa minuutissa, jonka ajan toimitusta voi ihastella,
tai haastaa vaikka tarjoilijoita kertomaan kahvin alkuperästä. Näin hauskaa
kahvin odottaminen ei vielä koskaan ole Kuopiossa ollut.
Kommentit
Lähetä kommentti