Isä Camillo täytti 20 vuottaIsä Camillossa juhlitaan tänä vuonna 20. syntymäpäivää. Avasimme ovemme aprillipäivänä 1.4.1998 klo 19.00

Isä Camillo syntyi alunperin Kari Hartikaisen ajatuksesta. Hän työskenteli tuolloin OK PeeÄssällä, ja pitkän uran aikana oli herännyt ajatus omasta, persoonallisesta ruokaravintolasta. Kari rupesi leikkimään ajatuksella yhdessä työkaverinsa, keittiömestari Allen Stanleyn kanssa. Kuopiossa ei 90-luvun lopussa oltu perustettu uusia ruokaravintoloita pitkään aikaan, ja kysyntää ravintolalle oli.

Suunnitelma nytkähti eteenpäin, kun Karin judokaveri Taisto Kuusela ehdotti Karille yhteistyötä. Hän voisi ostaa yrityksensä Kallax Oy:n lukuun entisen Suomen Pankin kiinteistön Snellmaninpuiston laidalta, jos Kari vuokraisi siitä alakerran tilat ravintolaksi. Kari innostui ajatuksesta, ja pyysi yritykseen mukaan myös silloin Osuuskaupalla työskennelleet Simo Koslosen ja Erkka Isotalon. Koska ravintolan rakentaminen on kallista puuhaa, tarvittiin osakkaita vielä yksi lisää. Mukaan pyydettiin Erkan ystävä Tasse Laukkarinen, joka tuolloin oli palaamassa ravintolapäällikön töistä Pekingistä Suomeen.

Tällä porukalla allekirjoitettiin vuokrasopimus, ja ruvettiin suunnittelemaan ravintolaa. Yritys rekisteröitiin Kaupparekisteriin 29.11.1997 nimellä Kuopion Ravintolamestarit Oy. Syksyn 1997 aikana mietittiin liikeideaa, suunniteltiin ruokalistaa ja keksittiin nimi ravintolalle. Nimeksi haluttiin joku konkreettinen henkilö, joka ei aiheuttaisi asiakkaissa ainakaan negatiivisia mielikuvia. Hahmoa haluttiin käyttää myös markkinoinnissa. Nimeä mietittiin useana iltana Karin kotona Kivenkulmantiellä, mutta sopivaa ehdokasta ei meinannut löytyä. Tavoite oli myös, että nimi viittaisi jollain tavoin Välimerelle, koska tulevan ravintolan makumaailma haluttiin tuoda sieltä. Lopulta keksittiin Don Camillon hahmo ja nimi, ja valinta tuntui selvältä. Ravintolan logo, ruokalistan ulkoasu ja muu graafinen ilme tilattiin graafikko Arto Nyyssöseltä. Sisustussuunnittelijaksi palkattiin Jouni Löhönen Media Interiors Oy:sta.

Remontti alkoi 1.1.1998.


Kari, Erkka, Simo ja Tasse olivat koko rakennustöiden ajan mukana rakentamassa ravintolaa. Rakennustöiden pääurakoitsija oli SMV-Rakennus Oy. Kolme kuukautta kestäneen perusteellisen purku- ja rakennustyön jälkeen Isä Camillo avasi ovensa 1.4.1998 klo 19.00.

Isä Camillo oli menestys heti ensimmäisestä illasta lähtien. Asiakkaita tuli jatkuvana virtana,ja varausten hallinnassa oli tekemistä. Varauskirjaksi varattu vihko osoittautui liian pieneksi ja epävarmaksi, joten kirjapainosta tilattiin iso painettu varauskirja. Henkilökuntaa jouduttiin myös palkkaamaan lisää heti aloituksen jälkeen, koska alunperin ravintolaan palkatut 20 työntekijää eivät ehtineet palvella kaikkia vieraita. Ensimmäisen vuoden työntekijöitä on onneksemme edelleen töissä ja vaihtuvuus onkin ollut ihailtavan pientä. Koko ravintolan olemassaolon mahdollistaa tunnelman luova ja ihana henkilökunta!

Ensimmäisen vuoden aikana Isä Camillosta myytiin yli 120 000 tuhatta annosta, ja yli 15 000 viinipulloa. Toimme viineihin kiinteän katehinnoittelun. Ostohintaan lisättiin tuolloin 60.- markkaa ostohinnan päälle riippumatta sen sisäänostohinnasta. Näin varsinkin kalliimpia viinejä sai halvemmalla kuin mistään muusta ravintolasta. Tätä samaa hinnoitteluperiaatetta käytetään vieläkin Isä Camillossa, ja se on käytössä myös Mustassa Lampaassa.

Kuopion Ravintolamestarit Oy jatkoi kasvuaan heti vuonna 1999, kun ostimme maineikkaan ravintola Mustan Lampaan liiketoiminnan. 20 vuoden aikana ravintoloita on tullut lisää ja niitä on myös myyty, mutta liiketoiminnan ydin on alusta asti ollut sama, halu tuottaa vieraille maukkaita elämyksiä. Maukas ruoka, persoonallinen palvelu ja historialliset ravintolamiljööt ovat yhä Kuopion maukkaimman ravintolaelämyksen perusteet.

Savon Sanomien juttu uudesta Isä Camillosta
Menneitä muistellen ja eteenpäin katsoen,

Ari Alanko, Erkka Isotalo, Tasse Laukkarinen ja Allen Stanley

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden Savon Nainen 2021

Ähkyn voi saada vastuullisuuden toitottamisestakin, eli kuinka kertoa hyvistä teoista

Italian tuliaisia