Mustat Lampaat villiyrttimetsässä

Miksi menimme metsään? 

Keittäjä Kokkonen lampaiden oppaana.
Saimme idean villiyrttimenusta Mustaan Lampaaseen viime vuoden keväällä. Toteutimme neljän ruokalajin villiyrttimenun, joka oli suuri menestys! 

Tänä vuonna halusimme panostaa koko henkilökunnan perehdyttämiseen ja kokosimme kattavan villiyrttilehtiön tämän kevään menulla olevista villiyrteistä ja jokamiehenoikeuksista. Suomen luonto on pulloillaan hienoja raaka-aineita ja emme halua kadottaa entisaikaan paljonkin käytettyjä villiyrttejä ruokapöydistä.


Minne eksyimme? 

Korvasieniä, nam.
Ensimmäinen pysähdyksemme oli Neulaniemessä. Monelle tuli yllätyksenä kuinka keskelle luontoa pääsee näinkin lyhyen matkan jälkeen. Kävimme läpi kerättävät yrtit ja jokainen sai kerätä mieluisinta yrttiä. Metsät olivat sinisenään metsäorvokkia! Vasuihin eksyi myös kolmea erilaista korvasienilajiketta. Kun korit täyttyivät maitohorsmista, ketunleivistä ja syötävistä kukista, siirryimme seuraavaksi Konttilaan. Sieltä löytyi peltokanankaalia, poimulehteä ja nokkosta.





Ruokahommia! 

Muutaman tunnin hortoilun jälkeen lähdimme Kivilammin nuotiopaikalle nauttimaan keittiön aikaisemmin esivalmistelemista herkuista. Mukaan oli lähtenyt Kallaveden kuhaa, tämän sadon perunaa, kasviksia ja creme fraichea. Annoksiin lisättiin päivän aikana keräämiämme yrttejä. Maitohorsmaa löytyi höyrytettynä kasvisten joukossa ja ketunleipätsatsiki saatiin aikaiseksi creme fraichen kanssa. Nuotiopaikka meinasi käydä hieman pieneksi kaikkien nyyttien höyrytessä nuotiotulella. Oli ihana huomata kuinka moni muukin sinä päivänä istuutui saman nuotion äärelle. Kuopiossa osataan tulla luontoon!



Jälkiruokaa

Itsetehty raparperimehu porisi tulella tyrnimarjojen ja kuusenkerkkien kanssa. Tyrnimarjat olivat viimekesän satoa ja kuusenkerkät haettu edellisenä päivänä metsästä. Tämä herkku nautiskeltiin rahkamoussen kanssa ja ketunleivän kukilla koristeltuna.




Villiyrttimenu 

Edellisen päivän saalis saatiin asiakkaitten lautasille seuraavana päivänä. Menun sisältö pidetään yllätyksenä. Ruokia tukevat luomu- ja naturaviinit.

Pieni osa talkoiden satoa. Ketunleipää, korvasieniä, Metsä- ja keto-orvokkia, voikukkaa, peltokanankaalia, maitohorsmaa ja nokkosta.

















Kyllä metsä maistuu!!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Italian tuliaisia

Asia on pihvi

Ikoninen ravintola Musta Lammas on 40-vuotias!