Behind the scenes: Cocktailit ja juomatuote Ravintolamestareilla
![]() |
Antti Talvinen Pannuhuone Gust. Raninilla |
Cocktail-kulttuuri on kehittynyt Suomessa valtavasti viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Uudet trendit, tekniikat, suuntaukset ja ideat rantautuvat kotimaisiin ravintoloihin ja baareihin maailmalta nopeasti sosiaalisen median ja alan ammattilaisten vuorovaikutuksen myötä. Pohjoismainen minimalistisuus on jo vakiinnuttanut paikkansa omana tyylinään myös cocktailien osalta, eikä enää ole harvinaista löytää suomalaista baarimestaria maailmalta huippubaarin tiskin takaa.
Cocktail-listan tai yleensäkään juomalistan synnyttäminen ravintolaan ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu. Valmiin listan tai yksittäisen juomankin takana on suuri määrä työtä. Halusimme Pannuhuone Gust. Raninin ravintolapäällikön Antti Talvisen kanssa avata hieman, kuinka ravintoloidemme listat syntyvät.
Antti vastaa Ravintolamestareiden ravintoloiden juomatuotteesta cocktailien, panimotuotteiden sekä väkevien juomien osalta sekä kouluttaa henkilökuntaamme. Antti on aloittanut ravintolauransa vuonna 2003 ja tärkeimpinä työpaikkoinaan listaa monta Kuopiolaisille tuttua baaria mm. Två:n, Intron, Tähden, jossa toimi osakkaana sekä nykyisen työnantajansa Ravintolamestarit. Antilla on myös aktiivista kilpailutaustaa FBSK:n sekä kansainvälisistä baarimestarikisoista vuosilta 2007-2012. Viimeiset kisavuodet Antti keskittyi enemmän valmentamaan nuorempia baarimestareita.
Antti avaa Ravintolamestareiden linjaa juomatuotteesta seuraavasti: “Ravintolamestareiden juomatuotteessa tärkeimpiä linjauksia ovat paikallisuus, vastuullisuus ja liikeidean mukaiset tuotteet. Puijolla haluamme nostaa esiin metsän makuja kun taas Ravintola Isä Camillossa haemme vaikutteita Välimereltä. Myös omat tuotteemme juomapuolella ovat tärkeässä roolissa. Näistä esimerkkeinä Mestari Gin ja Iso-Kallan panemat Puijo Pils, Torni Pale Ale ja Mestari Stout ovat vakiotuotteita juomalistoilla”.
Mestari Gin & Tonic |
Juoma- ja cocktail-listojen uudistaminen on jatkuva prosessi. Ideoita uusiin juomiin voi tulla missä ja milloin tahansa. Antti seuraa tarkasti uusia trendejä alan lehdistä, sosiaalisesta mediasta, kollegoilta ja makupareja voi löytää jopa ravintoloiden ruokalistoista. Varsinainen kehitysprosessi alkaa noin kuukautta ennen listan vaihtoa: “Listoja vaihdetaan noin 3 kertaa vuodessa ja vaihtoaikataulu määräytyy sesonkien mukaan. Kesällä listalle tulee raikkaampia ja kevyempiä makuja, talvella mausteisuus ja tummat alkoholit nousevat enemmän esiin. Listoja ei kannata vaihtaa liian usein koska muuten juomat eivät ehdi jäädä vieraidemme mieleen. Listan pitää antaa “olla” ja kehittyä rauhassa”.
![]() |
Bastilli Smash #2 |
Tulevia megatrendejä
cocktaileissa Talvinen ennustaa seuraavasti: “Kestävä kehitys,
tarinallistaminen ja matala-alkoholiset cocktailit ovat seuraava GT.
Pannuhuone Gust. Raninissa vähennämme hävikkiä valmistamalla
esim. leikkuulautasiirappia cocktaileissa käytettävien hedelmien ja
muiden raaka-aineiden ylijäämistä. Käytämme pilleinä pastaa
muovin sijaan. Väkevien alkoholien tilalle tulee miedompia
raaka-aineita ja paikallisten sekä itsetehtyjen raaka-aineiden
kautta jokaisella juomalla on oma tarinansa”. Vaikeinta Antin
mukaan listan laadinnassa on nimien keksiminen cocktaileille. Usein
juoman nimi on se päällimmäinen syy, miksi se valikoituu listalta
tilaukseen ensimmäisen kerran. Seuraavat juomat tilataan jo maun
perusteella. “Klassikoiden nimistä kääntämällä saa hauskoja
nimiä juomille. Nimen pitäisi kertoa jotain juomasta mutta olla
samalla kiinnostava ja mieleenpainuva”.
Tervetuloa nauttimaan Kuopion maukkaimpia juomaelämyksiä Ravintolamestareille!
Toomas ja Antti
Ravintolamestarit Oy
Kommentit
Lähetä kommentti