tiistai 4. lokakuuta 2016

Syksy saapui Mustan Lampaan kattoterassille


Marjat, kasvikset ja juurekset tulevat kaikki Pohjois-Savon alueelta.

Kesän aikana pääsimme nauttimaan Mustan Lampaan kattoterassin yrttitarhasta ja sen antimista. Koko henkilökunta oli innolla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa kesän kauneinta ja herkullisinta terassia.Työpäivä alkaa yrttitarhalta.
Terassillamme on myös aiempina vuosina viljelty yrttejä pienissä määrin. Tänä vuonna halusimme tosissaan kokeilla kuinka omavaraisia pystymme olemaan yrttien ja kukkien kasvatuksen suhteen. Halusimme myös ymmärtää paremmin yrttien kasvatusta ja raaka-aineiden tietä lautaselle. 

Tästä syntyi koko kesän kestänyt mielenkiintoinen projekti!

Yrttitarhan suunnittelu lähti liikkeelle jo talvella. Mietimme yhdessä mitä kaikkea tarvitsemme kesän menuihin sekä juomiin. Istutuslaatikoiden koko ja muoto suunniteltiin valittujen kasvien mukaan. Emme myöskään halunneet, että laatikot vievät koko terassin pinta-alan; pitihän tilaa jäädä myös kesästä nauttiville asiakkaille!Istutuslaatikot tehtiin talkootöinä kierrätysmateriaaleista.Yrttien viljelijöitä kontaktoitiin ja henkilökunta esikasvatti yrttejä myös kotona. Suurin osa yrteistä ja kukista ostettiin torilta, jossa on keväisin ihanan laaja valikoima erilaisia yrttejä. Hankimme yrttejä myös Yrtti-Maijan puutarhalta Joroisista. Päädyimmekin kasvattamaan useita eri kukkalajikkeita, esimerkiksi kääpiösamettikukkaa ja orvokkeja. 

Mukaan mahtuivat myös perinteiset rosmariini ja ruohosipuli, sekä vähän erikoisempia lajikkeita, kuten kirjorevonhäntä, sitruunatimjami ja iisoppi. 

Kesän aikana omia yrttejä löytyi niin lasista kuin lautaseltakin. Kukilla koristeltiin annoksia ja yrteillä maustettiin niin juomia kuin ruokiakin. Kastikeliemien maustamiseen käytettiin ainoastaan omia yrttejä ja omavaraisuus toteutuikin lähes kokonaan. Ainoastaan tilli kasvoi torilla komeammaksi kuin terassillamme ja olikin ainoa käyttämistämme yrteistä, joita ostimme.

Suklaa-minttujäätelö vei monen kielen menneessään ja tuoreen leivän rinnalla tarjottiin omilla yrteillä maustettua voita. 

Kesän annoksia koristivat syötävät kukkaset

Syksyn saapuessa terassilta säilöttiin yrtit talteen. Kääpiösamettikukasta keittiö loihti maistuvan samettikukkaetikan. Näin kesän mauilla pääsee herkuttelemaan siis vielä talven pimeinä iltoinakin.

Pian kerromme blogissamme, kuinka Musta Lammas säilöö tuoreet kesän maut nautittavaksi myös pakkasella. 

Mikä Sinun lempiyrttisi on? 


Kauden parhaimmat ja värikkäimmat raaka-aineet lautasellaKesän maut talteen talven varalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti